Rostonsültek


Sertésjava Holstein módra


Hozzávakók:

  • 60 dkg sertéscomb
  • 2 csipetnyi őrölt bors
  • 4 tojás
  • 4 adag, idénynek megfelelő saláta
  • 4 adag pirított burgonya
  • 4 ajókagyűrű (ringli)


Elkészítés

  1. A húst négy szeletre felvágom, az inaknál bevagdalom, és mindkét oldalán enyhén kiverem. Megsózom és megborsozom.
  2. A húsokat rostélyon vagy rostsütő lapon (esetleg kevés forró zsírban) mindkét oldalukon hirtelen megsütöm. Közben elkészítem és megformázom a tükörtojásokat.
  3. Egy kerek fatál szegélyén körberakom az idények megfelelő salátákat, a tál közepére pedig pirított burgonyáthalmozok. Erre helyezem hússzeleteket, amelyekre tükörtojást és egy-egy ajókagyűrűt teszek.

Jó étvágyat!


Csárdagazda kedvence


Hozzávalók:

  • 60 dkg szűzpecsenye
  • 16 dkg libamáj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 16 dkg gomba
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál ételízesítő
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 csomó friss kapor
  • 1,5 dl tejföl
  • 1/2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt


Elkészítés:

  1. A szűzpecsenyét tizenkettő, a máját négy szeletre vágom.
  2. Megtisztítom, meghámozom és összevágom a vöröshagymát és a gombát. A hagymát kevés forró olajban megfuttatom, hozzáteszem a gombát, megszórom egy kevés ételízesítővel. A gombát zsírjára pirítom. Amikor már majdnem puha, megsózom, rászórom a pirospaprikát, a finomra vágott kaprot, és felöntöm a liszttel elkevert tejföllel és tejszínnel. A mártást felforralom, közben állandóan kevergetem.
  3. A szűzszeletkéket és a libamájszeleteket megsózom, és kevés forró zsírban megsütöm.
  4. Tálaláskor a hússzeleteket leöntöm a mártással, a tetejére egy-egy libamájszeletet teszek, és párolt rizzsel körítem. Idénysalátával díszítem.


Jó étvágyat!


Roston sült borjúborda olasz mártással


Hozzávalók:

  • 4 db 15 dkg-os borjúborda
  • 1 mokkáskanál törött bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • olaj
  • 4 adag olasz mártás


Elkészítés:

  1. A borjúszeleteket kissé kiverem, sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával, kakukkfűvel bedörzsölöm és amíg a mártást elkészítem, állni hagyom.
  2. A bordákat olajjal megkenem, és a roston mindkét oldalukon pár perc alatt megsütöm.
  3. Sült kockaburgonyával körítem. Ünnepélyesebb alkalmakkor a bordacsontok végére kis papírfogókat teszek. A húsra kevés olasz mártást öntök, a többit külön mártásoscsészében kínálom. Száraz fehérbor illik hozzá a legjobban.


Jó étvágyat!


Pirított csirke vadászné módra

Hozzávalók:

  • 1 kg-os csirke
  • 1 késhegynyi törött bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 20 dkg paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csomó petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál vágott tárkonylevél
  • 1 dl fehérbor


Elkészítés:

  1. A megtisztított csirkét nyolcfelé vágom. Megsózom, megborsozom, lisztbe mártom, és egy evőkanál zsíron lassan pirosra sütöm.
  2. A finomra vágott hagymát a maradék zsíron megpirítom, majd hozzáadom a megtisztított, kockára vágott gombát. Megsózom, megborsozom, és zsírjára pirítom. Hozzáteszem a meghámozott és kis kockára vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel és tárkonnyal. Összeforralom.
  3. A ragut a pirosra sült csirkedarabokra öntöm, majd rálocsolom a bort, és fedő alatt 4-5 percig párolom.
  4. Párolt rizst kínálok hozzá.


Jó étvágyat!


Rablóhús

Hozzávalók:

  • 20 dkg bélszín
  • 20 dkg sertésszűz
  • 20 dkg borjúcomb
  • 1 kg burgonya
  • 8 dkg gombafej
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csipetnyi törött bors
  • 10 dkg zsír


Elkészítés:

  1. A húsokból 3 cm átmérőjű érméket vágok. A hússzeletkéket kiverem, megsózom, és meghintem törött borssal. A krumplit megtisztítom, a felét 2-3 cm vastag karikára szeletelem, a másik feléből szalmaburgonyát készítek. A gombafejeket folyó víz alatt megmosom, a vöröshagymát négybe vágom, majd lemezeire szedem. A füstölt szalonnát kis szeletkékre vágom.
  2. Az előkészített anyagokat kihegyezett hurkapálcára húzom: a végére gombafejet, majd bélszínt, szalonnát, krumplikarikát, sertéshúst és ismét szalonnát. A tetejére borjúhúst teszek. A hurkapálcára húzott nyersanyagokat lazára hagyom, mert különben középen nem sülnek át. Az így elkészített rablóhúst megsózom, lisztbe mártom, és nem túl forró zsírban, állandóan locsolva készre sütöm.
  3. Fatálra, szalmaburgonyára tálalom.


Jó étvágyat!


Tanyasi sertésborda

Hozzávalók:

  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg gomba
  • 2 evőkanál zöldborsó
  • 1 késhegynyi törött bors
  • 1/2 csomó petrezselyemzöld
  • 10 dkg marinált paradicsompaprika (konzerv)
  • 5 dkg sertésmáj
  • 60 dkg rövid karaj
  • 5 dkg zsír


Elkészítés:

  1. A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát félig kiolvasztom, majd hozzáteszem a csíkokra vágott vöröshagymát, a felszeletelt gombát, a zöldborsót, és együtt pirítom az egészet, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor sóval, borssal fűszerezem, petrezselyemzölddel megszórom, és hozzákeverem a cikkekre vágott marinált paprikát és a májat.
  2. A karajból 8 bordaszeletet vágok, kiklopfolom, a széleit bevagdosom. Sóval megszórom, kevés zsírban vagy faszén felett megsütöm.
  3. Tálaláskor a bordákra öntöm a ragut, és hasábburgonyával körítve, salátával díszítve tálalom.


Jó étvágyat!


Erdélyi fatányéros

Hozzávalók:

  • 30 dkg sertéskaraj
  • 30 dkg bélszín
  • 30 dkg borjúcomb
  • 1 csipetnyi bors
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 csipetnyi fűszerpaprika


Elkészítés:

  1. A húsokat szeletekre vágom, és húskeverő kalapáccsal kiverem. Megsózom, megborsozom. A füstölt szalonnából kakastaréjt vágok.
  2. A húsokat a rostélyon, rostsütő lapon, esetleg kevés forró zsírban hirtelen megsütöm. Egy fatálat körberakok vegyes salátával, a közepére pirított burgonyát teszek, erre a húsokat, majd a tetejére állítom a fűszerpaprikába és finomra vágott petrezselyembe forgatott kakastaréjt.
  3. Gyorsan tálalom, mielőtt kihűlne.


Jó étvágyat!


Köncsögi betyártál

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell (kb. 40 dkg)
  • 2 evőkanál zsír
  • 20 dkg sertésszűz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sertésmáj
  • 4 dkg füstölt szalonna
  • 4 evőkanál házi lecsó
  • 1 kávéskanál paprika
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
  • 1/2 dl olaj
  • 4 adag hagymás babsaláta

A töltelékhez:

  • 10 dkg sertésvelő
  • 4 dkg gomba
  • 1 csipetnyi őrölt bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás


Elkészítés:

  1. Gondosan megtisztítom a sertésvelőt, és apróra összevágom. Hozzáteszem a finomra metélt gombát, sóval, borssal fűszerezem, és finomra vágott, zsírban megfonnyasztott vöröshagymával gyorsan megpirítom. Ha langyosra hűlt, belekeverem a tojást.
  2. A csirkemelleket kicsontozom, vékony pengéjű késsel hosszában felszúrom, és megtöltöm a töltelékkel. A végüket hústűvel összetűzöm, és a melleket kevés zsírban megsütöm.
  3. A sertésszűzből nagyobb érméket vágok, kiverem és fokhagymával bedörzsölöm, megsózom. A sertésmájat négy szeletre vágom. A szűzérméket és a májszeleteket lisztbe forgatom, majd tálalás előtt kevés olajon megsütöm.
  4. A szalonnából kakastaréjt vágok és kisütöm. A lecsót felforrósítom.
  5. A töltött csirkemellet 2-3 szeletbe vágom, és a szűzérmékkel, májszelettel ízlésben elrendezem a tálon. A máj tetejére lecsót teszek. Hagymás babsalátával, sült burgonyával tálalom. A húsokat paprikába és finomra vágott petrezselyemzöldbe mártott, sült szalonnataréjjal díszítem.


Jó étvágyat!


Csirke roston

Hozzávalók:

  • 2 csirke (50-60 dkg-os)
  • 5 dkg zsír


Elkészítés:

  1. A jércéket megtisztítom. Hátgerincüket kivágom, a comb- és a szárnyízületeket kissé bevágom, hogy ott is átsüljön a hús. A csirkéket kiterítem, kissé meglapítom, megsózom, és bekenem zsírral.
  2. Rostélyon vagy teflon bevonatú serpenyőben kevés zsíron a csirkék mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
  3. Tálaláskor 2-3 szeletbe vágom a mellrészeket, a combokat pedig félbe vágom. Párolt rizst vagy bő zsírban sült burgonyát, vagy zöldség-, vagy gyümölcsköretet adok hozzá.


Jó étvágyat!


Retró receptek
2024 Minden jog fenntartva!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el