Rostonsültek

Sertésjava Holstein módra
Hozzávakók:
- 60 dkg sertéscomb
- só
- 2 csipetnyi őrölt bors
- 4 tojás
- 4 adag, idénynek megfelelő saláta
- 4 adag pirított burgonya
- 4 ajókagyűrű (ringli)
Elkészítés
- A húst négy szeletre felvágom, az inaknál bevagdalom, és mindkét oldalán enyhén kiverem. Megsózom és megborsozom.
- A húsokat rostélyon vagy rostsütő lapon (esetleg kevés forró zsírban) mindkét oldalukon hirtelen megsütöm. Közben elkészítem és megformázom a tükörtojásokat.
- Egy kerek fatál szegélyén körberakom az idények megfelelő salátákat, a tál közepére pedig pirított burgonyáthalmozok. Erre helyezem hússzeleteket, amelyekre tükörtojást és egy-egy ajókagyűrűt teszek.
Jó étvágyat!

Csárdagazda kedvence
Hozzávalók:
- 60 dkg szűzpecsenye
- 16 dkg libamáj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 16 dkg gomba
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál ételízesítő
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 csomó friss kapor
- 1,5 dl tejföl
- 1/2 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- só
Elkészítés:
- A szűzpecsenyét tizenkettő, a máját négy szeletre vágom.
- Megtisztítom, meghámozom és összevágom a vöröshagymát és a gombát. A hagymát kevés forró olajban megfuttatom, hozzáteszem a gombát, megszórom egy kevés ételízesítővel. A gombát zsírjára pirítom. Amikor már majdnem puha, megsózom, rászórom a pirospaprikát, a finomra vágott kaprot, és felöntöm a liszttel elkevert tejföllel és tejszínnel. A mártást felforralom, közben állandóan kevergetem.
- A szűzszeletkéket és a libamájszeleteket megsózom, és kevés forró zsírban megsütöm.
- Tálaláskor a hússzeleteket leöntöm a mártással, a tetejére egy-egy libamájszeletet teszek, és párolt rizzsel körítem. Idénysalátával díszítem.
Jó étvágyat!

Roston sült borjúborda olasz mártással
Hozzávalók:
- 4 db 15 dkg-os borjúborda
- só
- 1 mokkáskanál törött bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál kakukkfű
- olaj
- 4 adag olasz mártás
Elkészítés:
- A borjúszeleteket kissé kiverem, sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával, kakukkfűvel bedörzsölöm és amíg a mártást elkészítem, állni hagyom.
- A bordákat olajjal megkenem, és a roston mindkét oldalukon pár perc alatt megsütöm.
- Sült kockaburgonyával körítem. Ünnepélyesebb alkalmakkor a bordacsontok végére kis papírfogókat teszek. A húsra kevés olasz mártást öntök, a többit külön mártásoscsészében kínálom. Száraz fehérbor illik hozzá a legjobban.
Jó étvágyat!

Pirított csirke vadászné módra
Hozzávalók:
- 1 kg-os csirke
- só
- 1 késhegynyi törött bors
- 2 evőkanál liszt
- 5 dkg zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg gomba
- 20 dkg paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 csomó petrezselyemzöld
- 1 evőkanál vágott tárkonylevél
- 1 dl fehérbor
Elkészítés:
- A megtisztított csirkét nyolcfelé vágom. Megsózom, megborsozom, lisztbe mártom, és egy evőkanál zsíron lassan pirosra sütöm.
- A finomra vágott hagymát a maradék zsíron megpirítom, majd hozzáadom a megtisztított, kockára vágott gombát. Megsózom, megborsozom, és zsírjára pirítom. Hozzáteszem a meghámozott és kis kockára vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel és tárkonnyal. Összeforralom.
- A ragut a pirosra sült csirkedarabokra öntöm, majd rálocsolom a bort, és fedő alatt 4-5 percig párolom.
- Párolt rizst kínálok hozzá.
Jó étvágyat!

Rablóhús
Hozzávalók:
- 20 dkg bélszín
- 20 dkg sertésszűz
- 20 dkg borjúcomb
- 1 kg burgonya
- 8 dkg gombafej
- 2 fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- só
- 2 evőkanál liszt
- 1 csipetnyi törött bors
- 10 dkg zsír
Elkészítés:
- A húsokból 3 cm átmérőjű érméket vágok. A hússzeletkéket kiverem, megsózom, és meghintem törött borssal. A krumplit megtisztítom, a felét 2-3 cm vastag karikára szeletelem, a másik feléből szalmaburgonyát készítek. A gombafejeket folyó víz alatt megmosom, a vöröshagymát négybe vágom, majd lemezeire szedem. A füstölt szalonnát kis szeletkékre vágom.
- Az előkészített anyagokat kihegyezett hurkapálcára húzom: a végére gombafejet, majd bélszínt, szalonnát, krumplikarikát, sertéshúst és ismét szalonnát. A tetejére borjúhúst teszek. A hurkapálcára húzott nyersanyagokat lazára hagyom, mert különben középen nem sülnek át. Az így elkészített rablóhúst megsózom, lisztbe mártom, és nem túl forró zsírban, állandóan locsolva készre sütöm.
- Fatálra, szalmaburgonyára tálalom.
Jó étvágyat!

Tanyasi sertésborda
Hozzávalók:
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg gomba
- 2 evőkanál zöldborsó
- só
- 1 késhegynyi törött bors
- 1/2 csomó petrezselyemzöld
- 10 dkg marinált paradicsompaprika (konzerv)
- 5 dkg sertésmáj
- 60 dkg rövid karaj
- 5 dkg zsír
Elkészítés:
- A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát félig kiolvasztom, majd hozzáteszem a csíkokra vágott vöröshagymát, a felszeletelt gombát, a zöldborsót, és együtt pirítom az egészet, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor sóval, borssal fűszerezem, petrezselyemzölddel megszórom, és hozzákeverem a cikkekre vágott marinált paprikát és a májat.
- A karajból 8 bordaszeletet vágok, kiklopfolom, a széleit bevagdosom. Sóval megszórom, kevés zsírban vagy faszén felett megsütöm.
- Tálaláskor a bordákra öntöm a ragut, és hasábburgonyával körítve, salátával díszítve tálalom.
Jó étvágyat!

Erdélyi fatányéros
Hozzávalók:
- 30 dkg sertéskaraj
- 30 dkg bélszín
- 30 dkg borjúcomb
- só
- 1 csipetnyi bors
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 csipetnyi fűszerpaprika
Elkészítés:
- A húsokat szeletekre vágom, és húskeverő kalapáccsal kiverem. Megsózom, megborsozom. A füstölt szalonnából kakastaréjt vágok.
- A húsokat a rostélyon, rostsütő lapon, esetleg kevés forró zsírban hirtelen megsütöm. Egy fatálat körberakok vegyes salátával, a közepére pirított burgonyát teszek, erre a húsokat, majd a tetejére állítom a fűszerpaprikába és finomra vágott petrezselyembe forgatott kakastaréjt.
- Gyorsan tálalom, mielőtt kihűlne.
Jó étvágyat!

Köncsögi betyártál
Hozzávalók:
- 2 csirkemell (kb. 40 dkg)
- 2 evőkanál zsír
- 20 dkg sertésszűz
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 20 dkg sertésmáj
- 4 dkg füstölt szalonna
- 4 evőkanál házi lecsó
- 1 kávéskanál paprika
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
- 1/2 dl olaj
- 4 adag hagymás babsaláta
A töltelékhez:
- 10 dkg sertésvelő
- 4 dkg gomba
- só
- 1 csipetnyi őrölt bors
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tojás
Elkészítés:
- Gondosan megtisztítom a sertésvelőt, és apróra összevágom. Hozzáteszem a finomra metélt gombát, sóval, borssal fűszerezem, és finomra vágott, zsírban megfonnyasztott vöröshagymával gyorsan megpirítom. Ha langyosra hűlt, belekeverem a tojást.
- A csirkemelleket kicsontozom, vékony pengéjű késsel hosszában felszúrom, és megtöltöm a töltelékkel. A végüket hústűvel összetűzöm, és a melleket kevés zsírban megsütöm.
- A sertésszűzből nagyobb érméket vágok, kiverem és fokhagymával bedörzsölöm, megsózom. A sertésmájat négy szeletre vágom. A szűzérméket és a májszeleteket lisztbe forgatom, majd tálalás előtt kevés olajon megsütöm.
- A szalonnából kakastaréjt vágok és kisütöm. A lecsót felforrósítom.
- A töltött csirkemellet 2-3 szeletbe vágom, és a szűzérmékkel, májszelettel ízlésben elrendezem a tálon. A máj tetejére lecsót teszek. Hagymás babsalátával, sült burgonyával tálalom. A húsokat paprikába és finomra vágott petrezselyemzöldbe mártott, sült szalonnataréjjal díszítem.
Jó étvágyat!

Csirke roston
Hozzávalók:
- 2 csirke (50-60 dkg-os)
- só
- 5 dkg zsír
Elkészítés:
- A jércéket megtisztítom. Hátgerincüket kivágom, a comb- és a szárnyízületeket kissé bevágom, hogy ott is átsüljön a hús. A csirkéket kiterítem, kissé meglapítom, megsózom, és bekenem zsírral.
- Rostélyon vagy teflon bevonatú serpenyőben kevés zsíron a csirkék mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
- Tálaláskor 2-3 szeletbe vágom a mellrészeket, a combokat pedig félbe vágom. Párolt rizst vagy bő zsírban sült burgonyát, vagy zöldség-, vagy gyümölcsköretet adok hozzá.