Halételek


Pontyrudacskák sörtésztában

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1,5 kg-os ponty

A sörtésztához:

  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2,5 dl sör
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 késhegynyi fehérbors
  • 3 dl olaj


Elkészítés:

  1. A halat megtisztítom, kibelezem és alaposan megmosom. Kifilézem. Ezt úgy csinálom, hogy először a gerinc egyik oldaláról, majd a másik oldaláról is éles késsel leválasztom a vastag halhúst. Keresztirányban sűrűn bevagdosom (irdalom), majd az ilyen szálkátlanított halhúst 3-4 cm széles szalagokra vágom és besózom.
  2. A felvert tojásból, a liszttel, a sörrel, kevés olajjal sörtésztát készítek. Sóval, frissen őrölt fehérborssal ízesítem. Ebben a sűrű masszában megforgatom a halszalagokat, és bő, forró olajban aranysárgára sütöm.
  3. A halrudacskákat tálalhatom melegen, ilyenkor paradicsommártást vagy parajjal ízesített tartármártást kínálok hozzá. Ha hidegen tálalom, akkor ecetes, hagymás lével legalább 24 órával előbb leöntöm, összekeverem, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek.


Jó étvágyat!


Tocsiba burkolt ponty

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1,2 kg ponty
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 15 dkg lecsó
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 40 dkg burgonya
  • 1 csipet őrölt feketebors
  • 15 dkg  liszt
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsír


Elkészítés:

  1. A halról a gerince mellett éles késsel lefejtem a húst, és személyenként két szeletet vágok belőle. Megsózom, paprikás lisztbe forgatom, és kevés forró zsírban mindkét oldalán ropogósra sütöm.
  2. Külön edényben lecsót készítek, amihez apró szeletekre vágott gombát, füstölt kolbászt keverek. Ebbe a lecsós raguba teszem az elősütött halszeleteket, és 10 percig párolom.
  3. Közben a meghámozott burgonyát apró lyukú reszelőn lereszelem, liszttel, tojással, sóval, borssal ízesítve sűrű palacsintatésztát készítek. Ebből személyenként két burgonyás palacsintát (tocsit) sütök.
  4. A tocsik egyik felébe teszem a párolt halat a raguval együtt, ráhajtom a másik felét, és forrón tálalom.


Jó étvágyat!


Párolt tőkehal kapormártással

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók:

  • 60 dkg mirelit tőkehal
  • 1 dl fehér bor
  • 4 adag mirelit kapormártás
  • 1 dl tejföl


Elkészítés:

  1. A tőkehalat megsózom, és kivajazott tűzálló tálban, a bor egy részével, kb. 10-14 perc alatt megpárolom.
  2. A mirelit kapormártást fölforrósítom, hozzákeverem a halfőzésnél maradt fehér bort és a tejfölt.
  3. A tőkehalszeleteket tálra teszem, leöntöm a kapormártással, és külön adok hozzá vajas burgonyát.


Jó étvágyat!


Rántott süllő

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 4 kisebb egész süllő (kb. 25-30 dkg-osak)
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dl olaj


Elkészítés:

  1. A süllőket megtisztítom, kívül-belül megsózom. Lisztbe, felvert tojásba és végül morzsába forgatom.
  2. Serpenyőben bő forró olajban minden oldalát megsütöm, kiemelem az olajból és lecsöpögtetem. A sütési idő kb. 10-12 perc.
  3. Tálaláskor a hasukra fektetett rántott halak mellé hasábburgonyát teszek, és külön csészében tartármártást adok hozzá.


Jó étvágyat!


Retró receptek
2024 Minden jog fenntartva!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el