Halételek

Pontyrudacskák sörtésztában
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1,5 kg-os ponty
- só
A sörtésztához:
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl sör
- 2 evőkanál olaj
- só
- 1 késhegynyi fehérbors
- 3 dl olaj
Elkészítés:
- A halat megtisztítom, kibelezem és alaposan megmosom. Kifilézem. Ezt úgy csinálom, hogy először a gerinc egyik oldaláról, majd a másik oldaláról is éles késsel leválasztom a vastag halhúst. Keresztirányban sűrűn bevagdosom (irdalom), majd az ilyen szálkátlanított halhúst 3-4 cm széles szalagokra vágom és besózom.
- A felvert tojásból, a liszttel, a sörrel, kevés olajjal sörtésztát készítek. Sóval, frissen őrölt fehérborssal ízesítem. Ebben a sűrű masszában megforgatom a halszalagokat, és bő, forró olajban aranysárgára sütöm.
- A halrudacskákat tálalhatom melegen, ilyenkor paradicsommártást vagy parajjal ízesített tartármártást kínálok hozzá. Ha hidegen tálalom, akkor ecetes, hagymás lével legalább 24 órával előbb leöntöm, összekeverem, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek.
Jó étvágyat!

Tocsiba burkolt ponty
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 1,2 kg ponty
- só
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 15 dkg lecsó
- 10 dkg gomba
- 10 dkg füstölt kolbász
- 40 dkg burgonya
- 1 csipet őrölt feketebors
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- 10 dkg zsír
Elkészítés:
- A halról a gerince mellett éles késsel lefejtem a húst, és személyenként két szeletet vágok belőle. Megsózom, paprikás lisztbe forgatom, és kevés forró zsírban mindkét oldalán ropogósra sütöm.
- Külön edényben lecsót készítek, amihez apró szeletekre vágott gombát, füstölt kolbászt keverek. Ebbe a lecsós raguba teszem az elősütött halszeleteket, és 10 percig párolom.
- Közben a meghámozott burgonyát apró lyukú reszelőn lereszelem, liszttel, tojással, sóval, borssal ízesítve sűrű palacsintatésztát készítek. Ebből személyenként két burgonyás palacsintát (tocsit) sütök.
- A tocsik egyik felébe teszem a párolt halat a raguval együtt, ráhajtom a másik felét, és forrón tálalom.
Jó étvágyat!

Párolt tőkehal kapormártással
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók:
- 60 dkg mirelit tőkehal
- 1 dl fehér bor
- 4 adag mirelit kapormártás
- 1 dl tejföl
- só
Elkészítés:
- A tőkehalat megsózom, és kivajazott tűzálló tálban, a bor egy részével, kb. 10-14 perc alatt megpárolom.
- A mirelit kapormártást fölforrósítom, hozzákeverem a halfőzésnél maradt fehér bort és a tejfölt.
- A tőkehalszeleteket tálra teszem, leöntöm a kapormártással, és külön adok hozzá vajas burgonyát.
Jó étvágyat!

Rántott süllő
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 4 kisebb egész süllő (kb. 25-30 dkg-osak)
- só
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 5 dl olaj
Elkészítés:
- A süllőket megtisztítom, kívül-belül megsózom. Lisztbe, felvert tojásba és végül morzsába forgatom.
- Serpenyőben bő forró olajban minden oldalát megsütöm, kiemelem az olajból és lecsöpögtetem. A sütési idő kb. 10-12 perc.
- Tálaláskor a hasukra fektetett rántott halak mellé hasábburgonyát teszek, és külön csészében tartármártást adok hozzá.