Töltött húsok, vagdaltak

Majoránnás vagdalt húspogácsa
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 80 dkg félkövér sertéshús
- 3 dl olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 tojás
- só
- 2 evőkanál majoránna
- 1 késhegynyi őrölt feketebors
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A sertéshúst kutterral jól összevágom, vagy húsdarálón ledarálom. Kevés olajban kissé megpirítom a finomra vágott vöröshagymát, majd a húshoz teszem. A feltört tojással, sóval, majoránnával és őrölt borssal jól összedolgozom a húst. Szép egyenletes, kb. mokkás csésze átmérőjű pogácsákat formálok belőle.
- A vagdalt pogácsákat zsemlemorzsában megforgatom, és középforró olajban egyszer megfordítva, lassan, szép barnára sütöm.
- Paprikás-hagymás tört burgonyát készítek hozzá. Személyenként- a pogácsák nagyságától függően- 2-3 db-ot számítok. Savanyúságot vagy friss salátát javaslok hozzá.
Jó étvágyat!

Hunyadi töltött rostélyos
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
- 60 dkg rostélyos színhús
- só
- 1 késhegynyi törött bors
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 10 dkg makaróni
- 4 dl tejföl
- 10 dkg sonka
- 10 dkg zsír
- 12 dkg vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 evőkanál liszt
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
Elkészítés:
- A rostélyost szeletekre vágom, vékonyra verem, megsózom, megborsozom.
- Elkészítem a tölteléket:a vajat a két tojássárgájával habosra keverem, hozzáadom az apróra tördelt, kifőzött makarónit, a sót, a törött borsot, egy evőkanál tejfölt, az apró kockára vágott sonkát és a tojásfehérje habját.
- A tölteléket a hússzeletekre kenem, a széleit felhajtom, felgöngyölöm, és spárgával megkötözöm.
- Serpenyőben a töltött húsokat a forró zsíron elősütöm, és egy lábasra átteszem. A serpenyőben maradt zsírba a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítom. A tűzhelyről lehúzva megpaprikázom, megsózom 6 dl vízzel felöntöm, és fedő alatt puhára párolom. Amikor a hús megpuhult, kiemelem, a spárgát eltávolítom, és a párolólevet tejfölös habarással besűrítem. Végül felforralom, és ha kell, utóízesítem.
- Tálaláskor a húsokat ferdén felszeletelem, és a tál aljára öntött mártásra helyezem. Paprikával és paradicsommal díszítem. Köretnek sült kockaburgonyát adok mellé.
Jó étvágyat!

Borjújava libamájjal töltve
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
- 16 dkg libamáj
- 8 dkg sertészsír
- 1/2 paradicsompaprika
- 1 csipetnyi őrölt bors
- 1 késhegynyi vöröshagymás só
- 80 dkg borjúdió
- só
- 20 dkg kelbimbó
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg konzerv csemegekukorica
- 15 dkg konzerv zöldborsó
- 8 dkg vaj
Elkészítés:
- A libamájat kisebb szeletekre vágom. Kevés zsírban, apróra vágott paradicsompaprikával megsütöm. Közben kevés borssal és vöröshagymás sóval meghintem.
- A borjúdióból négy, kb. kétujjnyi vastag szeleteket vágok, majd vékony, hegyes késsel a szeletek oldalát mélyen bemetszem úgy, hogy a nyílás a hús közepe felé szélesedjen. Mindegyik húsdarabot megtöltöm a sült libamájszeletekkel, a nyílásokat hústűvel összetűzöm. Megsózom, és kevés zsírban mindkét oldalán szép lassan megsütöm.
- A megtisztított kelbimbót és a vékony hasábokra vágott sárgarépát külön-külön sós vízben megfőzöm. A konzervzöldségeket felmelegítem.
- Tálaláskor a borjújavát felszeletelem, és a leszűrt, olvasztott vajjal leöntött főtt zöldségekkel kínálom.