Levesek, egytálételek

Fehérbab füstölt oldalassal
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
40 dkg fehérbab
40 dkg füstölt oldalas
só
1 evőkanál Vegetta ételízesítő
1 babérlevél
4 dkg zsír
1-2 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 késhegynyi fokhagymapüré
1 evőkanál pirospaprika
1-2 evőkanálecet
1 dl tejföl
Elkészítés:
- Az előző nap beágyazott babot és füstölt oldalast hideg vízben felteszem főni. Beleteszek egy kevés sót, Vegetát és a babérlevelet.
- Kb. 1,5-2 órás főzés után, ha a hús és a bab megpuhult , kiveszem az oldalast. Pirospaprikával, kevés fogyhagymával, finomra vágott hagymával ízesített rózsaszínű rántást készítek, ezzel sűrítem be a baboz és ismét felforralom. Kevés ecettel, tejföllel még javítok az ízén.
- A felszeletelt oldalast, tejföllel díszítve tálalom.
Jó étvágyat!

Karfiolleves szójával
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
1/2 kg tisztított karfiol
10 dkg burgonya
7 dl víz
só
3 evőkanál szójapehely
1 kis fej vöröshagyma
1 cspipetnyi borsikafű
1 cspipetnyi kakukkfű
1 evőkanál kefir vagy tejföl
1 csomó petrezselyem
Elkészítés:
- A karfiolt és a meghámozott burgonyát 7dl sós vízben megfőzöm. Közben a szójapelyhet turmixgépbe teszem, s kb. 1 dl forró vízzel pépesítem. A főtt karfiolból és a burgonyából is teszek hozzá, újból összeturmixolom, végül az egészben maradt, főtt karfiolhoz öntöm.
- Ezután reszelem bele a hagymát, beleszórom a borsika- és kakukkfüvet, majd a petrezselyemzöldet. Kis lángol 10 percig forralom.
- Tálaláskor a tányérokba teszek még 1 kanál kefirt vagy tejfölt, s megszórom friss petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat!

Karfiolos burgonyalepény
Hozzávalók:
30 dkg karfiol
2 tojás
1 csomó petrezselyemzöld
1 dl tej
6 evőkanál burganyapehely
1 kiskanál só
1 mokkáskanál törött bors
1 késhegynyi őrölt borókabogyó
3-4 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj
3 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés:
- A megpirított és rózsáira szedett karfiolt forrásban lévő vízbe dobom, 3 percig főzöm, majd leszűröm.
- Ha langyosra hűlt, összedolgozom a felvert tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a tejjel, a burgonyapehellyel, a sóval, a fűszerekkel és annyi liszttel, hogy sűrűségű tésztát kapjak.
- Serpenyőbe öntöm az olajat és felforrósítom, majd a masszából evőkanálnyi mennyiséget szaggatok bele.
- Ha a lepények alsó fele megsült, óvatosan megfordítom őket, és a másik oldalukat is pirosra sütöm.
- Még tűzforrón megszórom reszelt sajttal és rögtön kínálom. Sajt helyett hűtött tartármártás is jó hozzá.
Jó étvágyat!

Joghurtleves
Hozzávalók:
8 dl joghurt
10 dkg kígyóuborka
1 csomó friss kapor
1 csomó menta vagy 1 evőkanál szárított mentalevél
só
1 késhegynyi őrölt bors
1-2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A joghurtot jól lehűtöm, és egy tálban simára keverem. Az uborkát lereszelem. (Ha nem kígyóuborkát használok, akkor azt előbb meghámozom.) A kaprot és a friss mentafüvet apróra vágom. (Ha nincs friss mentafű, szárítottat használok.
A joghurtba belekeverem az uborkát és a fűszernövényeket. Sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával fűszerezem.
Tálaláskor jégkockát teszek a levesbe, hogy jó hideg legyen. Nyári melegben különösen üdítő.
Jó étvágyat!

Tejfölös gombaleves
Hozzávalók:
20 dkg gomba
30 dkg csont
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
5 dkg zsír
1 fej vöröshagyma
petrezselyemzöld
só
törött bors
2 dkg liszt
1 dl tejföl
A csipetkéhez:
1 tojás
10 dkg liszt
só
Elkészítés:
- Megtisztítom, megmosom a gombát és a zöldséget. A csontból és a zöldségből 1 liter vízzel csontlevest főzök. Közben elkészítem a csipkét.
- A zsírban megpirítom az összevágott vöröshagymát és a szeletekre vágott gombát. Hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a törött borsot, és az egészet meghintem liszttel. Gyors keverés közben megpirítom, majd feltöltöm a csontlével, és lassan készre forralom. Ezután belekeverem a tejfölt.
- A forró levest előmelegítem levestálba merem, és beleteszem a külön kifőzött csipetkét
Jó étvágyat!

Orjaleves
Hozzávalók:
- 1,2 kg sertésorja
- 20 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg sárgarépa
- 1 karalábé
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szem egész bors
- 1 csöves paprika
- 2 evőkanál paradicsomlé
- só
- 4 adag finommetélt vagy eperlevél tészta
Elkészítés:
- A megmosott és feldarabolt orját és a megtisztított zöldségeket ( a hagyma héjastul ) 2 liter vízben felteszem főni.
- Beleszórom a fűszereket, és belekeverem a paradicsomlét. Lassú tűzön puhára főzöm.
- Ezután átszűröm és finommetélttel vagy eperlevél tésztával kínálom.
- Az orjahúst a zöldséggel külön találom
Jó étvágyat!

Szegedi csirkegulyás
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 6 dkg zsír
- só
- pirospaprika
- köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg-os csirke
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 50 dkg burgonya
- 1 paradicsom
- 1 tojásból készült csipetke
- kevés csípős paprika
Elkészítés:
- A finomra vágott vöröshagymát és a kockára vágott zöldpaprikát egy evőkanál zsírban aranysárgára pirítom. Meghintem sóval, pirospaprikával, köménymaggal, zúzott fokhagymával és két evőkanál vízzel felengedem.
- Hozzáteszem a nyolc darabra vágott csirkét. Megsózom, és fedő alatt félig puhára párolom.
- Közben a kockára vágott zöldséget a maradék zsíron előpárolom. Amikor a csirke félig megpuhult, hozzáteszem a párolt zöldséget és a közben megtisztított, kis kockára vágott burgonyát, meg a cikkekre vágott paradicsomot. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Lassú tűzön készre főzöm, kevés csípős paprikával ízesítem.
- Tálaláskor külön főzött csipetkét teszek bele.
Jó étvágyat!

Tejfölös bableves
Hozzávalók
- 20 dkg száraz bab
- 2 evőkanál zsír
- 4 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanálnyi fűszerpaprika
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- só
A csontléhez:
- 30 dkg csont
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 5 dkg zeller
A csipetkéhez:
- 6-7 evőkanál liszt
- 1 tojás
Elkészítés:
- A babot a leves készítése előtti napon átválogatom, megmosom és beáztatom.
- Egyliternyi csontlevest főzök a csontból és a zöldségből, majd leszűröm. A lisztből és a tojásból csipetkét készítek.
- A beáztatott babról leöntöm a vizet, és a babot a csontlében fölteszem főni. Közben a zsírból és a lisztből zsemleszínű rántást készítek. A rántást vörös- és fokhagymával, fűszerpaprikával ízesítem.
- Amikor a bab megpuhult, besűrítem a rántással, és lassan készre forralom. Megsózom, végül hozzáadom a tejfölt.
- A levest levesestálba merem, és a csipetkével együtt tálalom.
Jó étvágyat!

Korhelyleves
Hozzávalók:
- 30 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt tarja
- só
- 1 késhegynyi törött feketebors
- 2 csipet csombor
- 3 dkg zsír
- 1,5 evőkanál liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 15 kg füstölt kolbász
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
- A kissé összevágott káposztát a füstölt hússal együtt kevés vízben felteszem főni, sóval, borssal csomborral ízesítem. Lassan forralom, s amikor a hús megpuhult, kiveszem a léből.
- Amíg a hús fő, a zsírban lisztet pirítok, hozzáadom a finomra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, és berántom vele a levest.
- A kockára vágott húst és a karikára vágott kolbászt beleteszem a levesbe. Tejfölt teszek hozzá, és tálalás előtt még egyszer felforralom.