Levesek, egytálételek



Fehérbab füstölt oldalassal

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók:

  • 40 dkg fehérbab

  • 40 dkg füstölt oldalas

  • 1 evőkanál Vegetta ételízesítő

  • 1 babérlevél

  • 4 dkg zsír

  • 1-2 evőkanál liszt

  • 1 kis fej vöröshagyma

  • 1 késhegynyi fokhagymapüré

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • 1-2 evőkanálecet

  • 1 dl tejföl

Elkészítés:

  1. Az előző nap beágyazott babot és füstölt oldalast hideg vízben felteszem főni. Beleteszek egy kevés sót, Vegetát és a babérlevelet.
  2.  Kb. 1,5-2 órás főzés után, ha a hús és a bab megpuhult , kiveszem az oldalast. Pirospaprikával, kevés fogyhagymával, finomra vágott hagymával ízesített rózsaszínű rántást készítek, ezzel sűrítem be a baboz és ismét felforralom. Kevés ecettel, tejföllel még javítok az ízén. 
  3.  A felszeletelt oldalast, tejföllel díszítve tálalom.

Jó étvágyat!


Karfiolleves szójával

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:


  • 1/2 kg tisztított karfiol

  • 10 dkg burgonya

  • 7 dl víz

  • 3 evőkanál szójapehely

  • 1 kis fej vöröshagyma

  • 1 cspipetnyi borsikafű

  • 1 cspipetnyi kakukkfű

  • 1 evőkanál kefir vagy tejföl

  • 1 csomó petrezselyem


Elkészítés:

  1. A karfiolt és a meghámozott burgonyát 7dl sós vízben megfőzöm. Közben a szójapelyhet turmixgépbe teszem, s kb. 1 dl forró vízzel pépesítem. A főtt karfiolból és a burgonyából is teszek hozzá, újból összeturmixolom, végül az egészben maradt, főtt karfiolhoz öntöm.
  2. Ezután reszelem bele a hagymát, beleszórom a borsika- és kakukkfüvet, majd a petrezselyemzöldet. Kis lángol 10 percig forralom.
  3. Tálaláskor a tányérokba teszek még 1 kanál kefirt vagy tejfölt, s megszórom friss petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat!



Karfiolos burgonyalepény

Hozzávalók:

  • 30 dkg karfiol

  • 2 tojás

  • 1 csomó petrezselyemzöld

  • 1 dl tej

  • 6 evőkanál burganyapehely

  • 1 kiskanál só

  • 1 mokkáskanál törött bors

  • 1 késhegynyi őrölt borókabogyó

  • 3-4 evőkanál liszt

  • 4 evőkanál olaj

  • 3 evőkanál reszelt sajt


Elkészítés:

  1. A megpirított és rózsáira szedett karfiolt forrásban lévő vízbe dobom, 3 percig főzöm, majd leszűröm.
  2. Ha langyosra hűlt, összedolgozom a felvert tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a tejjel, a burgonyapehellyel, a sóval, a fűszerekkel és annyi liszttel, hogy  sűrűségű tésztát kapjak.
  3. Serpenyőbe öntöm az olajat és felforrósítom, majd a masszából evőkanálnyi mennyiséget szaggatok bele.
  4. Ha  a lepények alsó fele megsült, óvatosan megfordítom őket, és a másik oldalukat is pirosra sütöm.
  5. Még tűzforrón megszórom reszelt sajttal és rögtön kínálom. Sajt helyett hűtött tartármártás is jó hozzá.


Jó étvágyat!


Joghurtleves

Hozzávalók:

  • 8 dl joghurt

  • 10 dkg kígyóuborka

  • 1 csomó friss kapor

  • 1 csomó menta vagy 1 evőkanál szárított mentalevél

  • 1 késhegynyi őrölt bors

  • 1-2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

  1. A joghurtot jól lehűtöm, és egy tálban simára keverem. Az uborkát lereszelem. (Ha nem kígyóuborkát használok, akkor azt előbb meghámozom.) A kaprot és a friss mentafüvet apróra vágom. (Ha nincs friss mentafű, szárítottat használok.

  2. A joghurtba belekeverem az uborkát és a fűszernövényeket. Sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával fűszerezem.

  3. Tálaláskor jégkockát teszek a levesbe, hogy jó hideg legyen. Nyári melegben különösen üdítő.


Jó étvágyat!


Tejfölös gombaleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg gomba

  • 30 dkg csont

  • 10 dkg sárgarépa

  • 10 dkg petrezselyemgyökér

  • 5 dkg zeller

  • 5 dkg zsír

  • 1 fej vöröshagyma

  • petrezselyemzöld

  • törött bors

  • 2 dkg liszt

  • 1 dl tejföl

A csipetkéhez:

  • 1 tojás

  • 10 dkg liszt


Elkészítés:

  1. Megtisztítom, megmosom a gombát és a zöldséget. A csontból és a zöldségből 1 liter vízzel csontlevest főzök. Közben elkészítem a csipkét.
  2. A zsírban megpirítom az összevágott vöröshagymát és a szeletekre vágott gombát. Hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet, a sót, a törött borsot, és az egészet meghintem liszttel. Gyors keverés közben megpirítom, majd feltöltöm a csontlével, és lassan készre forralom. Ezután belekeverem a tejfölt.
  3. A forró levest előmelegítem levestálba merem, és beleteszem a külön kifőzött csipetkét


Jó étvágyat!


Orjaleves

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sertésorja
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 20 dkg sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szem egész bors
  • 1 csöves paprika
  • 2 evőkanál paradicsomlé
  • 4 adag finommetélt vagy eperlevél tészta


Elkészítés:

  1. A megmosott és feldarabolt orját és a megtisztított zöldségeket ( a hagyma héjastul ) 2 liter vízben felteszem főni.
  2. Beleszórom a fűszereket, és belekeverem a paradicsomlét. Lassú tűzön puhára főzöm.
  3. Ezután átszűröm és finommetélttel vagy eperlevél tésztával kínálom.
  4. Az orjahúst a zöldséggel külön találom


Jó étvágyat!


Szegedi csirkegulyás

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 6 dkg zsír
  • pirospaprika
  • köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg-os csirke
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 50 dkg burgonya
  • 1 paradicsom
  • 1 tojásból készült csipetke
  • kevés csípős paprika

Elkészítés:

  1. A finomra vágott vöröshagymát és a kockára vágott zöldpaprikát egy evőkanál zsírban aranysárgára pirítom. Meghintem sóval, pirospaprikával, köménymaggal, zúzott fokhagymával és két evőkanál vízzel felengedem.
  2. Hozzáteszem a nyolc darabra vágott csirkét. Megsózom, és fedő alatt félig puhára párolom.
  3. Közben a kockára vágott zöldséget a maradék zsíron előpárolom. Amikor a csirke félig megpuhult, hozzáteszem a párolt zöldséget és a közben megtisztított, kis kockára vágott burgonyát, meg a cikkekre vágott paradicsomot. Annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Lassú tűzön készre főzöm, kevés csípős paprikával ízesítem.
  4. Tálaláskor külön főzött csipetkét teszek bele.


Jó étvágyat!


Tejfölös bableves

Hozzávalók

  • 20 dkg száraz bab
  • 2 evőkanál zsír
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanálnyi fűszerpaprika
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl

A csontléhez:

  • 30 dkg csont
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 5 dkg zeller

A csipetkéhez:

  • 6-7 evőkanál liszt
  • 1 tojás

Elkészítés:

  1. A babot a leves készítése előtti napon átválogatom, megmosom és beáztatom.
  2. Egyliternyi csontlevest főzök a csontból és a zöldségből, majd leszűröm. A lisztből és a tojásból csipetkét készítek.
  3. A beáztatott babról leöntöm a vizet, és a babot a csontlében fölteszem főni. Közben a zsírból és a lisztből zsemleszínű rántást készítek. A rántást vörös- és fokhagymával, fűszerpaprikával ízesítem.
  4. Amikor a bab megpuhult, besűrítem a rántással, és lassan készre forralom. Megsózom, végül hozzáadom a tejfölt.
  5. A levest levesestálba merem, és a csipetkével együtt tálalom.


Jó étvágyat!


Korhelyleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 1 késhegynyi törött feketebors
  • 2 csipet csombor
  • 3 dkg zsír
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 15 kg füstölt kolbász
  • 2 dl tejföl


Elkészítés:

  1. A kissé összevágott káposztát a füstölt hússal együtt kevés vízben felteszem főni, sóval, borssal csomborral ízesítem. Lassan forralom, s amikor a hús megpuhult, kiveszem a léből.
  2. Amíg a hús fő, a zsírban lisztet pirítok, hozzáadom a finomra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, és berántom vele a levest.
  3. A kockára vágott húst és a karikára vágott kolbászt beleteszem a levesbe. Tejfölt teszek hozzá, és tálalás előtt még egyszer felforralom.


Jó étvágyat!



Retró receptek
2024 Minden jog fenntartva!
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el